【Feng Shui: Tips untuk mewujudkan tenaga positif di dalam bilik tidur】

Apabila berbicara Feng Shui, pakar Dato' Joey Yap menegaskan bahawa bentuk bilik tidur yang baik boleh meningkatkan tenaga positif dan bertindak sebagai persekitaran yang kondusif untuk meningkatkan kesihatan kita. Beliau berkata bahawa bilik tidur yang direka bentuk (design) dengan mewah, bahan dan perabot yang berkualiti diguna, tetapi jika anda masih mendapati diri anda bangun rasa letih dan resah, mempertimbangkanlah untuk melaksanakan Feng Shui.

Amalan Feng Shui mengambil kira kedua-dua faktor persekitaran dalaman dan luaran. Sebagai contoh, bilik tidur yang dapat menjadi mantap dalam sektor positif rumah, tetapi jika katil itu diletakkan dalam kedudukan yang salah, faktor-faktor negatif masih wujud dalam persekitaran luaran dan dalaman dan hasilnya, menarik implikasi negatif.

Berikut (klik gambar) adalah beberapa pandangan Feng Shui daripada Dato' Joey Yap, pengasas dan ketua perunding Joey Yap Consulting Group.

[Sumber: Louisa Clare Lim, Home & Decor]
[Diterjemahkan oleh: Marcus Sew, Big Brain]

1. Bentuk bilik tidur
Bentuk segi empat tepat dan rata adalah pilihan yang terbaik untuk bilik tidur, kerana bentuk yang tidak teratur mewujudkan ‘Qi’ yang tidak seimbang berada di seluruh ruang. ‘Qi’ yang tidak seimbang boleh membawa ketidakstabilan emosi, tidur terganggu dan kelesuan kepada penduduk.

2. Kepala katil bersandar dinding
Dalam Feng Shui, tidur adalah aktiviti ‘Yin’, dengan itu, ia memerlukan ciri ‘Yin’ seperti dinding - kukuh dan tidak bergerak - untuk memberi sokongan kepada katil. Jika meletakkan katil di sektor ‘Yang’ , akan mewujudkan ‘Qi’ tidak seimbang dan ini akan mengganggu kualiti tidur kami dan seterusnya kesihatan kita juga dipengaruhi. Jika katil diletakkan di mana kepala katil terhadap sudut, berhati-hati kerana lebih banyak masalah boleh berlaku kepada penduduk. Walaupun mereka mungkin telah mencapai matlamat Feng Shui, menoreh ke arah yang baik, tetapi dalam masa yang sama ‘Qi’ yang ganas (Sha Qi) akan menunjuk terus ke kepala mereka.

3. Jangan letakkan katil terhadap tingkap
tingkap tergolong dalam ciri-ciri ‘Yang’. Oleh itu, meletakkan kepala katil terhadap tingkap boleh membuat ‘Qi’ yang tidak seimbang dalam seluruh bilik secara tidak sengaja. Pada masa yang sama, angin kencang boleh meresap melalui tingkap dan ‘melanggar’ kepala anda, menyebabkan kualiti tidur dan kesihatan anda terjejas. Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan langsir tebal dan memastikan tingkap ditutup ketat apabila anda tidur.

4. Elakkan kaki anda menunjuk ke pintu bilik
Jika kaki anda menunjuk ke arah pintu bilik, ‘Qi’ akan tergesa-gesa masuk melalui pintu dan ‘melanggar’ ke tempat tidur anda secara langsung, menyebabkan malam yang resah. Penyelesaian adalah agak mudah, hanya bergerak katil anda ke kedudukan baru di mana ia tidak sejajar langsung dengan pintu bilik tidur.


1 comment

  • Feng sui bilik tiada jendala

    Juriani binti jaapar

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published